De beste robotstofzuigers uit de test

De rangschikking is gebaseerd op de functies, het ontwerp, de prijs en diverse tests van de stofzuiger.

Vis filter Skjul filter

Max prijs

0

Merk

Energieklasse

Geluidsniveau

0

Gewicht

0

Oplaadtijd

0

Moet ik een robotstofzuiger aanschaffen?

Robotstofzuigers zijn al langere tijd op de markt en daar heb je waarschijnlijk nog niet veel aandacht aan besteed. Maar denk er eens over na – een robot die stofzuigt? Dit betekent dat je niet langer tijd hoeft te besteden aan stofzuigen. Hij is natuurlijk gemaakt voor mensen die niet echt van stofzuigen houden en die graag zouden zien dat iemand anders het voor ze doet. Dit is waar een robotstofzuiger in beeld komt.

5 voordelen van het kopen van een robotstofzuiger

De technologie van de robotstofzuiger is flink doorontwikkeld sinds ze op de markt kwamen aan het begin van deze eeuw. Tegenwoordig kan je je robotstofzuiger bedienen met je telefoon en hem instellen om op bepaalde tijden schoon te maken wanneer jij niet thuis bent. Hij kan de kleinste obstakels zien en vermijden, over drempels rijden en niet van de trap vallen.

Dat hangt natuurlijk allemaal af van het model dat je koopt en hoeveel je wil betalen voor de robotstofzuiger. Dit zijn 5 voordelen van robotstofzuigers die je kunnen overhalen om de sprong te nemen.

   1. Hij stofzuigt automatisch en daardoor bespaar je veel tijd
   2. Hij is goed voor huisdiereigenaren omdat hij vaker kan stofzuigen
   3. Hij verbruikt minder energie dan een gewone stofzuiger
   4. Hij kan stofzuigen wanneer je zelf niet thuis bent
   5. Hij komt onder banken, tafels en op andere plekken die normaal moeilijk te bereiken zijn
Hier zie je Mieles versie van een robotstofzuiger. Wist je trouwens dat ongeveer 7 procent van alle Nederlandse huishoudens een robotstofzuiger heeft?

De robotstofzuiger is de stofzuiger van de toekomst

De robotstofzuiger is gekomen om te blijven. Door de revolutionaire en innovatieve robottechnologie zijn vieze vloeren verleden tijd. Daardoor zijn robotstofzuigers hard op weg om de beste schoonmaakoplossing van de toekomst te worden. Als een robotstofzuiger eenmaal zijn weg naar je huis heeft gevonden, zal hij al snel een onmisbaar onderdeel van je dagelijkse en wekelijkse huishoudelijke werk worden.

De innovatieve technologieën van tegenwoordig zijn de sleutel tot het succes. De slimme robots zijn geprogrammeerd op een speciale manier, zodat ze automatisch door het hele huis gaan om vuil en stof te verwijderen. De beste robotstofzuigers op de markt zijn zo grondig en efficiënt dat je nooit meer een normale stofzuiger hoeft te gebruiken. Voorheen konden robotstofzuigers niet goed in hoekjes komen of tapijten reinigen, maar tegenwoordig zijn deze problemen niet meer aan de orde.

We hebben de meest relevante en beste robotstofzuigers hier voor je verzameld. Ook kan je meer lezen over de individuele apparaten. Er zijn diepgaande stukken over het reinigingsvermogen, batterij, functionaliteit, prijs en ontwerp.

Waarom moet je een robotstofzuiger kopen?

Sinds robotstofzuigers zijn uitgevonden, zijn er veel mensen die hun mening hebben gegeven en zijn er veel artikelen geschreven en tests uitgevoerd. Bij stofzuigertest.nl denken we dat een robotstofzuiger een uitstekende hulp in het huishouden kan zijn. Het kan niet kwaad om af en toe ook nog een bezem te gebruiken, maar de robotstofzuiger is een geniale uitvinding voor mensen die echt niet van stofzuigen houden, in verband met een ziekte of hun leeftijd moeite hebben met stofzuigen, last hebben van een stofallergie en/of vaker willen stofzuigen. Bij veel moderne robotstofzuigers kan je hem zo instellen dat hij dagelijks al je stof verwijdert. De hele dag door.

De meeste stofzuigers zijn rond, wat betekent dat ze het stof in de hoekjes niet altijd kunnen bereiken. Er zijn stofzuigers die het beter doen dan andere, maar over het algemeen hebben ze er moeite mee. De kracht van een robotstofzuiger ligt bij het reinigen van grote oppervlakken zoals de woonkamer, de keuken of de gang. Hier gaat hij heen en weer om al het stof, gruis en vuil zonder klagen op te zuigen.

De robotstofzuiger doet al het werk voor je. Zonder uitzondering. En hij klaagt nooit – integendeel. Je kan lekker ontspannen op de bank genieten van een kopje koffie terwijl de robotstofzuiger hard aan het werk is. Veel robotstofzuigers kunnen ook worden ingesteld om schoon te maken op een bepaald tijdstip. Zo kom je altijd thuis in een schoon huis. Een voorbeeld daarvan is iRobot. Zij hebben een applicatie gemaakt waarmee je het schoonmaken op bepaalde dagen en tijden kan instellen.

Al met al is de robotstofzuiger zowel vermakelijk als praktisch en zeer efficient. Om nog maar te zwijgen over de waarde die je voor je geld krijgt. De robotstofzuiger kan zichzelf snel terugverdienen als je bedenkt dat het alternatief is om een schoonmaakhulp aan te nemen die al snel tientallen euro’s per uur kan kosten.

Dit is het overwegen waard voordat je een robotstofzuiger koopt

Voordat je ervoor kiest om te investeren in een robotstofzuiger, moet je je eerst inlezen in wat de individuele modellen kunnen doen en hoe de stofzuiger in je huis past. Als je bijvoorbeeld veel trappen, rare hoekjes en talloze obstakels in je huis hebt, dan is een robotstofzuiger misschien niet de juiste keuze.

In dit geval kan je kijken naar een Miele stofzuiger met een groot bereik. Een robotstofzuiger is niet zo effectief als er veel obstakels in de weg staan. Hij gaat er omheen of verandert van richting, en daardoor blijf je achter met een stuk dat niet is schoongemaakt.

Veel mensen denken dat een robotstofzuiger stil is. Een robotstofzuiger is niet stil. Hij maakt veel lawaai – meestal meer dan een gewone stofzuiger. Dit kan vervelend zijn als je van plan bent om thuis te zijn terwijl hij aan het stofzuigen is. Als je er daarentegen voor zorgt dat hij stofzuigt als je niet thuis bent, dan maakt het niet veel uit.

Technische kennis is geen vereiste, maar een klein beetje begrip van technologie is wel handig om de robotstofzuiger klaar te maken voor gebruik. Voordat je hem kan gebruiken moet hij worden ingesteld, geïnstalleerd en voorbereid. Als je zelf niet de juiste kennis in huis hebt, zorg er dan voor dat je hulp krijgt van iemand die de juiste vaardigheden heeft.

Hoe groter (en viezer) je huis en je vloeren zijn, hoe groter de kans dat de stofzuiger tijdens het schoonmaken geleegd moet worden – of in elk geval na het stofzuigen. Je moet niet verwachten dat een robotstofzuiger weken kan stofzuigen zonder geleegd te worden. De robots zijn niet zo groot en daardoor blijft er weinig ruimte over om stof op te vangen.

De beste robotstofzuigers uit de test – let op

Robotstofzuigers zijn meestal kort en breed of lang en dun. De eerste is goed in stofzuigen onder meubels en de tweede is goed voor smalle openingen. Uiteindelijk is de keuze voor een ontwerp een resultaat van compromissen en voorkeuren. Er zullen zeker plekken in je huis zijn waar een robotstofzuiger niet bij kan – kies dus het type wat het beste past bij de soorten kamers en meubels die je in huis hebt.

Wat voor batterijduur heb ik nodig?

De batterijduur is een belangrijke parameter bij het beoordelen van de beste robotstofzuiger: hoe langer de batterijduur, hoe langer de robot aan een stuk door kan gaan. Over het algemeen gaan de robots tussen de 45 en de 60 minuten mee, wat genoeg is voor de vloer van een gemiddeld huis.

Gelukkig zien we verbeteringen op het gebied van batterijduur en de meest recente robotstofzuigers kunnen nu tot 120 minuten per lading doorgaan. De beste robotstofzuigers uit de test, die je hier op deze pagina kan vinden, zullen terugkeren naar hun laadstations wanneer dat nodig is en zodra ze opgeladen zijn gaan ze weer verder met schoonmaken.

De grootte van de stofcontainer op de robotstofzuiger

Robotstofzuigers hebben veel kleinere containers dan gewone stofzuigers – vaak ergens tussen de 0,3 en 0,7 liter. Afhankelijk van hoe vaak je je robotstofzuiger gebruikt, kan je ervan uitgaan dat je hem ergens tussen de derde en de tiende stofzuigbeurt moet legen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de oppervlakte en de hoeveelheid vuil en haren in huis.

Zijn slimme functies belangrijk?

Tenzij je aan een budget gebonden bent, is een robotstofzuiger met een app een must. Smartphone apps maken het plannen en besturen veel gemakkelijker en je kan met de schoonmaak van je huis beginnen zonder dat je in de buurt van je robot hoeft te zijn. Zoek naar Alexa of Google Assistant ondersteuning als je wil beginnen met schoonmaken zonder eerst uit bed te hoeven komen. Op deze manier kan je je robotstofzuiger automatisch instellen om aan het werk te gaan wanneer het jou uitkomt.

De handleiding voor de beste robotstofzuiger voor jou

Heb je huisdieren?

In het begin kan het voor sommige dieren best eng zijn om een robotstofzuiger aan het werk te zien, maar de meeste huisdieren zullen eraan gewend raken en hem in alle rust laten schoonmaken. Dat gezegd hebbende, zijn er ook veel horrorverhalen van stofzuigers die door de uitwerpselen van dieren rijden en daarna proberen om het hele huis ‘schoon’ te maken. Als je een huisdier hebt moet je overwegen om je robotstofzuiger alleen in een afgesloten ruimte of onder toezicht te gebruiken. 

Houd je traditionele stofzuiger

Robotstofzuigers zijn niet bedoeld om handmatig stofzuigen volledig te vervangen. Het beste wat ze kunnen doen is de tijd tussen menselijke stofzuigersessies verlengen. Ze zijn bijzonder handig als je huisdieren hebt die haren verliezen of als je kinderen hebt die veel knoeien. Als je kijkt naar de effectiviteit, dan is een gewone stofzuiger veel effectiever in het verzamelen van stof – vooral wanneer er veel van aanwezig is. Het voordeel van een robotstofzuiger is dat je de hoeveelheid stof in je huis kan beperken zonder zelf iets te hoeven doen.

Dunne kabels verplaatsen

We houden van robotstofzuigers omdat sommige net zo krachtig zijn als gewone stofzuigers – zonder dat we zelf iets hoeven te doen. Maar dit betekent ook dat robotstofzuigers krachtig genoeg zijn om schoenveters, kabels en andere dunne draden op te zuigen zonder onderscheid te maken tussen deze voorwerpen en vuil. Voordat je de volledige verantwoordelijkheid voor het schoonmaken van je huis aan je robotstofzuiger overlaat, moet je er eerst voor zorgen dat er niks rondslingert wat hij per ongeluk op kan zuigen.

Beste robotstofzuigers uit de test

Op deze pagina hebben we de robotstofzuigers verzameld die het beste gepresteerd hebben in de test. Een testwinnende robotstofzuiger heeft meestal verschillende functies waar je in het dagelijks leven van kan profiteren. Bovendien zijn ze meestal van een goede kwaliteit, waardoor ze lang meegaan. De tests die op deze pagina worden besproken, beschouwen de werkelijke prestatie – dat wil zeggen het zuigvermogen – als de belangrijkste parameter. Dit betekent dat alle best geteste robotstofzuigers het beste reinigingsvermogen in hun klasse hebben, omdat dit de belangrijkste functie van een robotstofzuiger is.

Daarnaast beoordelen veel tests voor robotstofzuigers ook functies als batterijduur, trapsensor, compatibiliteit met apps en meer. Kijk dus goed naar wat de robotstofzuiger van jouw keuze te bieden heeft op het gebied van praktische en nuttige functies. Sommige van de beste robotstofzuigers zijn meestal ook de duurste, maar bij deze producten is het niet ongebruikelijk dat er een duidelijk verband is tussen prijs en kwaliteit. Kijk naar onze prijsvergelijking bovenaan deze pagina, waar je de verkopers kan vinden met de goedkoopste prijs voor de stofzuiger. Het is mogelijk om een goedkope robotstofzuiger te vinden die ook als beste getest is.

Veelgestelde vragen over robotstofzuigers

Is de Roomba van iRobot de enige robotstofzuiger op de markt?

Hoewel de Roomba van iRobot de bekendste robotstofzuiger op de markt is, zijn er vele andere merken en types verkrijgbaar. Hoewel iRobot er al het langste is en de meeste producten op de markt heeft, zijn er een aantal concurrenten die ook de top halen. Onder andere een aantal bekende stofzuigermerken zoals Electrolux, Neato, Miele, LG en Evovacs.

Kan een robotstofzuiger de trap op en af?

De meeste robotstofzuigers kunnen niet de trap op en af om de verschillende verdiepingen in je huis schoon te maken. Als je al je verdiepingen wil schoonmaken, dan moet je de robotstofzuiger zelf verplaatsen. Als een robotstofzuiger de trap afgaat, is de kans groot dat hij zichzelf beschadigt. Gelukkig hebben de beste robotstofzuigers een ingebouwde trapsensor die trapopeningen detecteert. Dit staat bekend als ‘Cliff-Avoidance Technology’ of simpelweg een trapsensor – houd dit dus in de gaten.

Werkt een robotstofzuiger ook op natte oppervlakken?

Een gewone stofzuiger kan over het algemeen niet zo goed met water en natte oppervlakken omgaan. Als je robotstofzuiger nat wordt, moet je de binnenkant snel schoonmaken. Als er veel water is, moet de stofzuiger eerst uit elkaar worden gehaald om ervoor te zorgen dat hij droog is voordat je hem weer aanzet.

Een robotstofzuiger maakt het schoonmaken makkelijker

Heb je al vaak in een situatie gezeten waarbij het stofzuigen van je huis op je zenuwen werkt? Er liggen grote stofnesten en ophopingen van stof in de hoeken, om nog maar te zwijgen over al het stof onder de bank. Hiervoor kan een robotstofzuiger ongelooflijk nuttig zijn, omdat je niet meer wekelijks hoeft te stofzuigen.

Een robotstofzuiger kan worden ingesteld (met je smartphone) om op bepaalde tijdstippen op specifieke dagen aan het werk te gaan. Bovendien kunnen veel moderne robotstofzuigers zo ingesteld worden dat ze alleen bepaalde kamers stofzuigen en anderen overslaan.

Robotstofzuigers kunnen over drempels heen rijden, tapijten stofzuigen, trappen detecteren en langs stoelen en tafels manoeuvreren en tegelijkertijd het stof onder de bank verzamelen. Als je kijkt naar de moderne stofzuigers van vandaag, zijn de voordelen eindeloos. We vinden voor jou de beste stofzuiger voor de laagste prijs. Zo vermijd je dat je teveel betaalt voor je nieuwe robotstofzuiger.

Robotstofzuigers zijn gekomen om te blijven

Robotstofzuigers kunnen het dagelijks leven een stuk eenvoudiger maken en daarom hebben veel Nederlandse huishoudens er tegenwoordig een. Het is niet ongebruikelijk om licht geïrriteerd te raken als je moet stofzuigen terwijl je je tijd liever aan andere dingen had willen besteden. Dit is het punt waarop een robotstofzuiger kan ingrijpen. Hij kan zijn dagelijkse ronde in de woonkamer of keuken maken en het stof dat daar rondslingert opvangen.

Het bovenstaande is bovendien erg belangrijk voor mensen die een stofallergie hebben, omdat het voor hen erg belangrijk is om zo weinig mogelijk stof in huis te hebben en zo ongemak te voorkomen. Als je een robotstofzuiger inzet om vaker te stofzuigen dan je zelf zou doen, kan het binnen een stuk aangenamer worden voor mensen met een allergie. Voor hun kan je ook kijken naar de stofuitstoot van het model, wat wordt bepaald door het filter in de stofzuiger.

Welk model robotstofzuiger is het beste?

Er zijn veel goede robotstofzuigers op de markt, maar ze presteren niet allemaal het beste in de test. Het verschilt per huishouden welke robotstofzuiger de beste is en daarom moet je op verschillende parameters letten. Een paar van de belangrijkste elementen zijn stofuitstoot en de in de robotstofzuiger ingebouwde functionaliteiten.

Veel modellen hebben bijvoorbeeld een optie om de robotstofzuiger buiten je huis met een smartphone te besturen. Als je dus op je werk, op vakantie of ergens anders bent, kan je de robot thuis laten stofzuigen, zodat er een minimale hoeveelheid stof in je huis is als je thuiskomt.

Het is bovendien belangrijk dat je kijkt naar hoe effectief een robotstofzuiger kan schoonmaken – is hij goed voor het schoonmaken van tegels, houten vloeren en tapijten? Er kan een groot verschil zijn tussen de individuele modellen en het is meestal afhankelijk van de motor en de borstel op het model.

Beste robotstofzuigers uit de test – bronnen

Consumentenbond

De Consumentenbond heeft in 2017 meer dan 25 verschillende stofzuigers getest om de beste robotstofzuiger te vinden. In de test kijken ze naar het vermogen van de robotstofzuiger om langs de randen en gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor een gewone stofzuiger te stofzuigen. Natuurlijk kijken ze ook naar het vermogen om stof, kruimels en dierlijk haar te verwijderen van verschillende soorten vloeren en tapijten. Naast hun vermogen om stof op te zuigen, zijn de robotstofzuigers ook getest op hun navigatie in huis, gebruiksgemak, geluidsniveau en energieverbruik.

Råd & Rön

Bij het Zweedse consumentenblad Råd & Rön, vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond, verdienen ze hun geld met het uitvoeren van tests. Zij hebben een van de meest uitgebreide tests uitgevoerd waarbij ze meer dan 37 verschillende robotstofzuigers hebben getest. Alle robotstofzuigers zijn objectief beoordeeld op hun prestaties om zo een volledig beeld te kunnen geven van wat de beste robotstofzuiger op de markt is. Bij het testen van de robotstofzuigers hebben ze gemeten hoeveel stof en dierlijk haar er van vloeren en tapijten werd gezogen. Ze hebben de batterijduur en het geluidsniveau gemeten. Ze hebben bovendien de ‘intelligentie’ van de stofzuigers gemeten – hoe goed ze zijn in het navigeren rond en het vermijden van obstakels.

Hier

M3

Het Zweedse tijdschrift M3.se test populaire consumentenproducten. In dit geval hebben ze robotstofzuigers getest, waarbij veel van de beste stofzuigers voorbij zijn gekomen. In de test krijgt de robotstofzuiger een score tussen de 1 en de 10, waarbij 10 het beste is. De geselecteerde modellen scoren allemaal hoog, maar er zijn natuurlijk altijd robotstofzuigers die beter zijn dan andere. In de link zie je de grote robotstofzuigertest die is uitgevoerd door het Zweedse M3. In de test heeft Electrolux PURE i9 de hoogste score behaald, met de iRobot Roomba 980 als een sterke tweede.

Hier

Techradar.com

Techradar.com staat erom bekend dat ze lange reviews schrijven waarin ze alle positieve en negatieve informatie uit de test bespreken. In hun test beoordelen ze een brede selectie van verschillende modellen en merken met als doel om de stofzuiger te vinden die het beste presteert in de test. Bij Techradar is het het topmodel van iRobot, de Roomba 980, de stofzuiger die het beste presteert in de test. Het grootste nadeel van het model is de prijs.

Hier

TrustedReviews.com

TrustedReviews.com is ook een betrouwbare testbron, die goede en grondige tests uitvoert. Om hun beste keuze voor een robotstofzuiger te bepalen, heeft TrustedReviews.com in hun robotstofzuigertest zestien verschillende modellen op allerlei manieren beoordeeld. Hier heeft Dyson gewonnen met hun Dyson 360 Eye, die bijzonder goed presteert op het gebied van zuigkracht. Klik op de link om het hele artikel met de beste robotstofzuigers te lezen.

Hier